Coaching

29-05-2024

In onze vorige nieuwsbrief plaatsten we een artikel over familie en bedrijf, het spanningsveld tussen die twee en de overlap van de twee. Het is er één uit de artikelenserie over coaching op het agrarisch bedrijf.

Waarom en wanneer?

In deze editie zoomen we in op hoe coaching op persoonlijk vlak in z’n werk gaat en waarom en wanneer coaching zo waardevol is. Coaching is in de meeste gevallen heel waardevol. Coaching zet je weer op scherp. Door even te vertragen, kun je op een later moment versnellen. Coaching vergroot je persoonlijke effectiviteit, bewustwording, zelfvertrouwen het zet aan tot ontwikkeling en stimuleert je om je eigen mogelijkheden te ontdekken en toepassen.

Blinde vlekken

Als je kritisch naar jezelf kijkt, dan pas leer je ook kritisch naar je bedrijf te kijken. Het is niet gezegd dat wat je doet niet goed is, maar het kan ook anders. Omdat je al zolang doet zoals je doet, ontwikkel je je eigen blinde vlekken. Samen met een coach ga je op zoek naar die blinde vlekken. Je probeert daar inzicht in te krijgen. Het is een investering in jezelf. Je leert specifieke situaties beter hanteren. Want iedereen zit op een bepaald moment in z’n eigen bubbel. Doet z’n eigen ding en heeft z’n eigen stokpaardjes. Als ondernemer zou je dit juist moeten doorbreken om het ook op je bedrijf anders te kunnen doen. Én ja hiervoor moet je jezelf soms kwetsbaar opstellen, dat is alleen maar stoer.

Personeel

Wist je dat als je met personeel werkt, je ook meer uit je personeel kunt halen als je er meer in stopt? Sommige dingen bespreekt een werknemer liever niet met een werkgever. Juist omdat het gevoelig ligt of simpelweg omdat de durf er niet is om erover te beginnen, of omdat de ruimte er niet voor is. Een coach kan hierin juist verhelderend helpen. En let wel, de coach is altijd een gelijke. Het werkt het beste om een coach van buiten je eigen organisatie te hebben.

Wat mag je verwachten?

Wat je mag verwachten is dat er iemand naar je luistert en niet oordeelt. Dat wordt uitgedaagd om je eigen “punt” van verschillende kanten te bekijken. Het kan gebeuren dat een coach je wijst op patronen in je doen en laten. Je krijgt een spiegel voorgehouden. Soms letterlijk, en soms figuurlijk. In beide gevallen kan dit behoorlijk confronterend zijn en heel verhelderen werken. Coaching kan je ontvangen tijdens een stevige wandeling, maar ook zittend aan een tafel of juist hangend op je voerhek. Maar net wat voor de situatie passend is en fijn voelt. Het belangrijkste is dat je het zelf graag wilt en er volledig voor wilt gaan. Want ook al helpt de coach, je moet toch echt zelf doen. En daar is flink wat lef, moed en energie voor nodig.

Durf jij het aan……?

Rianne Bos

Ondernemerscoach

📞 06-37295681

📧mabos@engberts.nl