Energiebelasting teruggave

24-04-2024

Er zijn situaties waarbij het mogelijk is teruggaaf van energiebelasting te claimen. De energiebelasting maakt deel uit van de facturen die het energiebedrijf verstuurt. We zien in de praktijk dat er regelmatig teveel energiebelasting betaald wordt. Dat ligt gewoonlijk niet aan het energiebedrijf die de factuur stuurt. In de gevallen waarin er teveel betaald wordt, kan de teveel betaalde energiebelasting separaat teruggevraagd worden.

Hoe zit het in elkaar?

Er zijn meerdere mogelijkheden voor de teruggave van energiebelasting. In dit artikel gaan we in op de situatie waarbij er meerdere verblijfsruimten zitten achter één stroomaansluiting.

Iedereen die stroom en/of gas afneemt van een energiebedrijf betaalt in principe energiebelasting. Ieder bedrijf of particulier met een stroomaansluiting heeft recht op de zogenaamde vermindering energiebelasting. Dus ook als er met zonnepanelen per saldo geen stroom van het net verbruikt wordt. Dus staat gewoonlijk goed verwerkt op de factuur van het energiebedrijf.

De situatie wordt anders wanneer er achter één stroomaansluiting meerdere onroerende zaken zitten. Kort gezegd komt het er op neer dat u in aanmerking komen kunt voor teruggave van energiebelasting op basis van het energieverbruik van uw panden, wanneer er meerdere zogenaamde verblijfsruimten achter één aansluiting zitten. Denk bijvoorbeeld aan twee bedrijfswoningen achter één aansluiting of één aansluiting voor een werkplaats en woning bij een loon- of mechanisatiebedrijf.

Is het de moeite waard?

Wanneer er sprake is van meerdere verblijfsruimten achter een stroomaansluiting onderzoeken we eerst na wat een teruggave gaat opleveren. De uitkomst hiervan bespreken we met u. Is het resultaat de moeite waard, dan gaan we het teruggaveverzoek zorgvuldig voorbereiden. In veel gevallen is echt wel de moeite waard om teruggave van energiebelasting aan te vragen, omdat het mogelijk is tot 5 jaar terug een dergelijk verzoek succesvol in te dienen bij de Belastingdienst! Voor deze dienstverlening werken we op basis van no cure, no pay. Met andere woorden: is er geen voordeel te behalen, dan betaalt u ons niets.