Gouden melk en eieren?!

24-11-2022

Hoge opbrengstprijzen, we zien ze met regelmaat voorbij komen. Wat blijft er straks van die hoge opbrengstprijs over? Wie lacht straks het hardst? De veehouder of de belastingdienst?

In de administraties zien we het regelmatig voorbijkomen, torenhoge opbrengstprijzen en ook stijgende kosten. Maar als je dan net zo lekker op weg bent, komt er een spelbreker langs. De winsten zullen dit jaar fors hoger zijn. Het is geen geheim, waar winst wordt gedraaid, moet ook belasting worden betaald. Kortom, reden om alert te zijn worden. Tactisch omgaan met de huidige situatie is noodzakelijk.

Maar hoe kan dit nu zo komen?

We hebben in Nederland te maken met een trendbreuk. Jarenlang lag de melkprijs rond de 30 á 35 cent, deze is nu verdubbeld. We zien in Nederland steeds minder koeien komen. De melkproductie daalt. De bevolking groeit. Kortom, de marktwerking doet z’n werk. Als oorzaken voor de stijgende kostprijs zijn de hoge energieprijzen en de oorlog in Oekraïne aan te wijzen. Daarnaast doet de huidige inflatie er nog een schepje bovenop. En toch is het genieten, de dure periode is achter de rug en het geld vloeit binnen. In de pluimveehouderij is dit beeld hetzelfde.

Rekening courant

Met al dat geld wat binnenkomt, beginnen de lopende rekeningen weer op te lopen. Waar de één z’n achterstanden inloopt spaart de ander. En daar zit dus ook de kern. Door de verbeterde liquide positie en de hogere belastingdruk kan het interessant worden om de geplande investeringen naar voren te halen. Misschien door extra ruimte in de vorm van stikstof/fosfaat aan te kopen. En wat dachten we van uitgesteld onderhoud inhalen?

Tot slot

Er is ondanks de goede opbrengstprijzen wel reden tot alertheid. Op dit moment kan het zeker lonen om te sparren over de financiële positie van uw bedrijf. Het laten uitvoeren van een winst/belastings- prognose is een optie die hierbij kan helpen.