SDE+ en netbeheerder

4-10-2019

Ongeveer 2 maanden geleden informeerden we u al over de SDE+ regeling van dit najaar. De SDE+ regeling wordt in 2019 voor de tweede keer opengesteld. Dit keer van 29 oktober tot en met 14 november. Het budget voor deze najaars-openstelling bedraagt 5 miljard euro. We gaven al aan dat het hebben van een transportindicatie een nieuwe verplichte voorwaarde is. Sinds 1 oktober is deze transportindicatie aan te vragen bij de netbeheerder.

Transportindicatie

Via de website van de netbeheerder kan de aanvraag voor een transportindicatie worden ingevuld. U ontvangt in bijna alle gevallen gelijk bericht of op dat moment teruglevering mogelijk is. Is dit niet mogelijk, dan is het ook niet mogelijk een SDE+ aanvraag te doen. Is het wel mogelijk dan is dat puur een indicatie voor dat moment, het is geen garantie dat u ook daadwerkelijk terug kunt gaan leveren.

Teruglevering

Heeft u op dit moment nog geen grootverbruik aansluiting dan is de eerste stap om hiertoe een offerte aan te vragen bij de netbeheerder. In deze offerte geeft u ook aan dat u wilt gaan terugleveren en hoeveel kW dit is. Na de aanvraag ontvangt u van de netbeheerder een offerte waarin ook staat of de teruglevering op dat moment mogelijk is. (bij Enexis zijn de wachttijden tussen aanvraag en uitgifte van de offerte momenteel ca. 7 weken).

Accordering offerte

Pas als u akkoord geeft op de verzwaring van bijvoorbeeld 3x80A naar 3x250A zal de netbeheerder de definitieve check op de teruglevering uitvoeren. Tot dat moment zou het nog steeds zo kunnen zijn dat in de tussentijd teruglevering niet meer mogelijk is. In noordoost Nederland zijn veel gebieden waar teruglevering niet meer, of bijna niet meer, mogelijk is. Het vraagt dus wellicht om een lastige afweging, waarbij gekozen moet worden om al voor een SDE+ beschikking binnen is, de order voor de grootverbruik aansluiting te tekenen. Hierbij is dan het risico dat wel een grootverbruikers aansluiting moet worden gerealiseerd, maar geen SDE+ beschikking zal volgen.

Afstemming

In veel situaties kunnen we met u meedenken over het hanteren van de juiste volgorde tussen de diverse acties. Wellicht komt hierbij ook het financiƫle plaatje en algemeen advies over zonnepanelen aan de orde. In veel gevallen is het wenselijk om de diverse acties met elkaar te laten integreren waardoor u overzicht houdt.